Zamárdi turistautak

Zamárdi egyesíti magában a nyüzsgő üdülőterületet és a csendesebb, nyugodtabb várost, melynek hátterében ott vannak a csodálatos panorámával rendelkező szőlőhegyek, a sétára csábító erdőrészek. Az “Egyesület Zamárdiért” a túrakedvelők részére 3 turistaútvonalat jelölt ki 1993-ban.

Piros jelzés útvonala: zamárdi vasútállomás-Balatonendréd-Tótokilap-Szántódpuszta-Szántód-Kőröshegy vasútállomás, 18 km hosszú, nagyrészt kerékpárral is járható.
Zöld jelzés útvonala: Zamárdi vasútállomás- Szántódpuszta. Az út hossza: 4 km.  Hosszabb út (11 km): A Balaton mellett halad a parti sétányon Szántód-révig. Az útvonal nagyrészt kerékpárral is járható.
Sárga jelzés útvonala: Zamárdi vasútállomásról indul, a templom, a tájház, a Vaskereszt, a kőhegyi kilátó, a Szamárkő megtekintése után a vasútállomásra tér vissza. Az út hossza 8 km, elsősorban gyalogtúrára javasoljuk.

Főbb látnivalók az útvonalak által érintett településeken

  • Zamárdi: Római katolikus templom, Tájház, Honfoglalási emlékmű, Szamárkő, Kilátó.
  • Balatonendréd: Kájel Csipkeház, Múzeum a vertcsipke remekeinek bemutatására.  Műemlék katolikus és református templomok. Barokk Szentháromság szobor
  • Szántódpuszta: XVIII.-XIX. Századi majorsági műemlékegyüttes kápolnával, helytörténeti kiállításokkal, balatoni akváriummal, borozóval, lovas szolgáltatásokkal.
  • Szántód: Szent Kristóf szobor – Rév Csárda -Kompkikötő