Látnivalók

Ismerje meg Zamárdi múltját, történetét

Húzzon kényelmes cipőt és fedezze fel városunkat. Ehhez egy kis segítség “a zamárdi séta”. Kiindulópont legyen a vasútállomás. Onnan felmegyünk a Honvéd utcán (posta melletti utca), majd az utca végén balra fordulva máris számos érdekesség tárul elénk. Egy kis téren az 56-os emlékkő, onnan pedig csak pár lépés a plébániatemplom. A templom mellett találjuk a könyvtárat, ahol – nyitva tartási időben – ízelítőt kapunk, milyen avar kori leleteket találtak Zamárdiban. A „szomszédos” helyiségben kapott helyet a néprajzi gyűjtemény.

Ezek után induljunk el a Fő utcán.  A Tájház a Fő u.83-as szám alatt található.Nádfedeles teteje, fehér, oszlop tornáca már kívülről is a régi időket idézi fel; érdemes ide betérnünk. Utunkat tovább folytatjuk és a következő kereszteződésnél a Honfoglalási emlékművet nézhetjük meg. (Ha balra kanyarodnánk a Szélescsapás utcára, és azon továbbmennénk kb. 1,5 kilométert a Vaskereszthez érkeznénk. Itt lehet idő egy kis szusszanásra az itt kialakított pihenőhelyen.).

Ha tovább haladunk egyenesen, akkor már a távolból is elénk tűnik a kilátó épülete. Le a dombon, föl a kisebbiken és máris a Szamárkőnél találjuk magunkat. Onnan továbbmehetünk a kilátó irányába. Egy kis domb; és máris fenn vagyunk a város legmagasabb pontján. A  felfelé történő „baktatásunkat” érdemes megszakítani; ha néha hátrapillantunk és már előtűnik egy újabb érdekes látnivaló a szántódi rév felé vezető út melletti Military park; majd a Balaton megannyi fehér vitorlásssal, és a Tihanyi-félsziget. A Kőhegy tetején magasodik a Kilátó. A pár lépcső leküzdése után elénk táruló látvány csodálatos. Ha jobbra tekintünk Siófok városát látjuk, majd a túlparton Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, az összetéveszthetetlen Tihanyi-félsziget, kissé távolabb pedig Badacsony tárul a szemünk elé.

Balra Szántód, a kompkikötővel Kőröshegy települések helyezkednek el. A fényképezőgépet érdemes volt magunkkal hozni! Ez a kis kirándulási terv csak egy, a számos lehetőségek közül.

Világháborúk Múzeuma

Kiállítás Zamárdiban a két világháború tárgyi emlékeiből A borotvapengétől a repülőgépmotorig több mint ezer relikvia tekinthető meg: fegyverek, kitüntetések, egyenruhák, felszerelési tárgyak, dokumentumok és harcjármű-maradványok.
Nyári nyitva tartás: 10:00-18:00 (hétvégén is). Egyéb időpontban telefonos egyeztetéssel látogatható.
Cím: 8621 Zamárdi-felső, Siófoki út 30/A.
Tel.: +36 30/ 425-8115

Kilátó

A rómaiak is felfedezték ezt a csodálatos fekvésű helyet, és villákat építettek a hegy nyugati lábánál. A hajdani épületek maradványai napjainkig is a felszínre kerülnek a földművelési munkák alkalmával. Itt, a Kőhegyen is láthatunk egy szép kőkeresztet, melyet a gondos szőlősgazdák megóvtak minden történelmi vihartól, és napjainkban is szeretettel gondoznak.
Kilátó>>

Tájház

A berendezéshez szükséges helytörténeti anyagot Piller Dezső tanár úr és tanítványai 1949-től folyamatosan gyűjtötték össze. Tájházunk 1847-ben épült, az építés idejét az első szobában lévő mestergerendába vésték be. A ház a Friesz család tulajdona volt, mely egyike a Lécs Ágoston tihanyi apát által betelepített jobbágycsaládoknak.
Tájház>>

Szamárkő

Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén “tűzgödröt” látunk. A sziklához délről egy kör alakú, nehéz, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton.
Szamárkő>>

Magyar fájdalom szobor

Ezt a szép köztéri szobrot Margó Ede (1872-1946) szobrászművész alkotta, és ajándékozta Zamárdi községnek a harmincas években. Margó Ede akadémikus típusú portréi és emlékművei megtalálhatók az ország több városában és a nyugati országokban is. Szobrai, alkotásai védettek.
Magyar fájdalom szobor>>

Emlékhelyek, emlékművek

A Kopjafát és a mellette található emléktáblát 1998-ban, a szabadságharc 150 éves évfordulójára állíttatta Zamárdi Nagyközség Önkormányzata, azon zamárdi nemzetőrök tiszteletére, akik az 1848-as események során Jellasics seregétől védték községünket. (Szabadság tér).
Emlékhelyek, emlékművek>>

Néprajzi Gyűjtemény

A zamárdi emberek életének tárgyi emlékeit bemutató kiállítás. A zamárdi séták túravezetés keretén belül látogatható.
Cím: 8621 Zamárdi, Fő u. 115., az iskolánál

Military Park

Több mint 70 különböző haditechnikai eszközök a magyar néphadsereg 60-70-80-as éveiből. A járművek kívül-belül megtekinthetők, egyes járművek kipróbálhatók, vezethetők. Zamárdiban található egyedülálló parkunk 2007-től működik. Egyedülálló mind az itt található gépek számát, mind állapotát tekintve.
Cím: 8621, Zamárdi, Szent István út mellett
Mobil: +36 30/ 377-7773 vagy +36 30/ 350-0400
Military Park>>

Templom, kápolnák

A ma is álló plébánia- templomunk felépítése Vajda Sámuel apát nevéhez fűződik. Az építkezés 1771-ben kezdődött, a felszentelés 1774-ben, Kisboldogasszony ünnepén történt Szűz Mária, az Angyalok Királynője tiszteletére, de védőszentje a templomnak Szent József és Keresztelő Szent János is. Az oltár, oltárkép és a szószék Lingzer György fehérvári képíró alkotása.
Cím: 8621 Zamárdi, Fő u.
Templom, kápolnák>>