Emlékhelyek, emlékművek

Kopjafa és emléktábla az 1848-as hősök tiszteletére

A Kopjafát és a mellette található emléktáblát 1998-ban, a szabadságharc 150 éves évfordulójára állíttatta Zamárdi Nagyközség Önkormányzata, azon zamárdi nemzetőrök tiszteletére, akik az 1848-as események során Jellasics seregétől védték községünket. (Szabadság tér)

1848-1956-os emlékkő

(1994) a Templom téren

Honfoglalási emlékmű

A honfoglalás 1100. évfordulójára (I996) Szervátiusz Tibor alkotása. Fő utca – Szélescsapás utca találkozásánál.

Vaskereszt

Benn az erdőben a Tatárcsapás végén, a Fő utcától mintegy 2 km-re, enyhe magaslati helyen, egy tisztás végében áll az ún. Vaskereszt. Ezt a téglatalapzatra emelt keresztet eredetileg Zamárdi község a Tihanyi Apátsággal közösen állíttatta 1896-ban a Millennium emlékére. Helyreállítását az “Egyesület Zamárdiért” társadalmi szervezet végezte el 1992-ben. Körülötte erdei pihenőhelyet alakítottak ki.

Rákóczi emlékkő

Az emlékkövet, mely Zamárdi legmagasabb pontján, a kilátó mellett, a Rákóczi-szabadságharc emlékére közadakozásból állíttatta a község a szabadságharc 300 éves évfordulóján.

Emlékkereszt

A Pusztai dűlőben áll Egyházas-Zamárd egykori temploma helyén egy emlékkereszt. Ezt a keresztet is az “Egyesület Zamárdiért” állíttatta az egykori szentegyház és a szomorú sorsú ősök emlékére, 1993 tavaszán. Avatásán Friesz Kázmér nyugdíjas iskolaigazgató mondott beszédet, a felszentelést Vörös Gyula plébános végezte. Megjegyzendő, hogy állt már itt egy kereszt a 40-es években dr. Margittay Richárd néprajzkutató jóvoltából, de ennek még a tsz-idők előtt nyoma veszett. Az egyesület kis ligetet tervezett a kereszt köré, ide is turistaút vezet.

Repülős emlékmű

Zamárdiban a II. világháború idején a Balaton térségében hősi halált halt repülőkatonák emlékére. (Kossuth utca végén, a szabad strandon, 2012)