Templom, kápolnák

Római katolikus plébániatemplom

A ma is álló plébánia- templomunk felépítése Vajda Sámuel apát nevéhez fűződik. Az építkezés 1771-ben kezdődött, a felszentelés 1774-ben, Kisboldogasszony ünnepén történt Szűz Mária, az Angyalok Királynője tiszteletére, de védőszentje a templomnak Szent József és Keresztelő Szent János is. Az oltár, oltárkép és a szószék Lingzer György fehérvári képíró alkotása. Mindezek felavatására 1779-ben került sor. Az oltárkép Szűz Mária születését ábrázolja, míg a szószék felett lángpallosú Sárkányölő Szent Mihály szobrát láthatjuk. Mindezek, valamint a keresztelőkút műemléket képeznek. A belső kiképzés stílusát tekintve rokokóba hajló barokk; barokk stílusú maga az épület is, mely elég kis befogadóképességű, de a robusztus torony és a magas falak miatt nagyobbnak látszik a valóságosnál.

A templomnak egy mellékoltára van, ez most Jézus Szíve tiszteletét szolgálja, de eredetileg Szent Vendel tiszteletére lett megáldva. Ezen oltár 1851 körül készült el. A fazsindellyel fedett templomtorony egy, a kántorlakásban keletkezett tűz miatt – nagy szél volt éppen – 1905. március 28-án leégett, a harangok is elolvadtak. Az új harangokat Halbik Ciprián, tihanyi apát öntette. Hármójuk közül a legnagyobbat a nyilas hatóságok 1944-ben háborús célra rekvirálták. Új harangja  a templomnak 2006 augusztus 20. óta van.  A bástyafalat a templom köré 1899-ben emelték tihanyi kőből.

Az 1785-ben emelt plébániaépület maga is műemlék jellegű, egyúttal Észak- Somogy egyik legrégibb lakóépülete. Eredetileg nádfedeles volt. A plébánia megszervezését – a bencés rend oltalmazó szárnyai alatt – Batthyány József hercegprímás rendelte el, s az 1785-ben kezdte meg működését.Ezen évtől kezdődően vezetik az anyakönyvet is.  2010 június 27 óta a templom egy francia barokk orgonával “gazdagodott”, amely Közép-Európa első ilyen típusú orgonája.

Miserend

Hétfő: 7:30
Kedd: 19:00
Szerda: 7:30
Csütörtök: 19:00
Szombat: 19:00
Vasárnap: 9:30

Cím: 8621 Zamárdi, Fő u.

Üdülőhelyi kápolna

Elsősorban dr. Purebl Győző egyetemi tanárnak, székesfővárosi tanácsnoknak, Zamárdi község díszpolgárának érdeme, Petőfi nevével fémjelzett utcában tető alá hozta. A stílus szerint nehezen meghatározható kis templomot 1929. augusztus 15-én szentelte fel dr. Rott Nándor veszprémi püspök a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Az épületet Margó Ede frontális beállítású szobrai díszítik. A kápolna egész éven át “üzemel”, a zamárdiak éppúgy kedvelik, mint plébániatemplomukat.

Miserend

Vasárnap: 8:00; 19:00

Cím: 8621 Zamárdi, Petőfi S. u. 9

Hősök kápolnája

Neobizánci stílusban épült Laki Benő plébános kezdeményezésére, s az ún. Kálvária-dombon áll egy vonzó szépségű épület, a Hősök Kápolnája. A tervezés Gecse Viktort dícséri . A kis kerek kápolna 1934-ben történt felszentelését, csak megpihenni térhetett oda, sírja a bejárattal szemben, középütt látható. Előtte jelképesen a Golgota alakzata magasodik fel a szobrok megrendítő fehérségével: a megfeszített Krisztus és a két lator.
Kétoldalt láthatók a nagy táblákra aranyos betűkkel felrótt hősi nevek: 41 név az I. világháborúból, 38 név a II. világháborúból.